• Dinsdag al bij u thuis
  • Gratis verzending vanaf € 100,-
  • 14 dagen bedenktijd
  • Betaal achteraf met Klarna
  • 100+ Tevreden kopers

Of het nu per fiets, loopfiets of step is – zodra een kind met een voertuig op pad is, heeft hij of zij een helm nodig. Het maakt niet uit of ze zelf rijden of in het kinderzitje op de fiets van hun ouders. Maar zelfs de duurste helm is nutteloos als hij niet past, slecht past, drukzweren veroorzaakt of gewoon ongemakkelijk is om te dragen. Het is ook vervelend als het kind de hoofdbescherming niet leuk vindt en deze daarom niet wil dragen. Deze situaties kunnen bijna volledig worden vermeden als je bij de aankoop van een kinderhelm de ideale helm kiest.
Met onze fietshelmengids willen wij je graag helpen om een overzicht te krijgen van dit belangrijke onderwerp. Ontdek met welke details rekening moet worden gehouden om maximale veiligheid te garanderen.

Hoe vind ik de juiste kinderfietshelm?

Vanaf een leeftijd van ongeveer 1,5 jaar kan je kind worden meegenomen op een fietskar of fietszitje. Hiermee wordt ook de zoektocht naar de juiste fietshelm voor je kind gestart. Hier kun je zien waar je op moet letten.

Afmetingen en zitplaats

Om de juiste maat te bepalen, meet je de hoofdomtrek van je kind. Als je dan een helm in de juiste maat hebt, volgt direct de montage: Zet de helm horizontaal op je kind. Aan de achterkant van het hoofd moet er een verstelsysteem zijn waarmee je eenvoudig de breedte van de binnenzijde van de hoofdband kunt aanpassen. Verstel de breedte van de hoofdomtrek zodat de helm stevig op zijn plaats zit. Het is belangrijk dat er niet op wordt aangedrongen.
Nu volgt de schokkende test: Je kind kan zijn of haar hoofd heen en weer schudden met veel kracht. De helm doorstaat de test als hij wordt aangetrokken en in de breedte wordt afgesteld, maar blijft op zijn hoofd zonder gesloten singels. Als de maat passend is en de pasvorm is aangepast, kan de singel onder de kin worden gesloten en ook in de lengte worden aangepast. Ook hier moet je ervoor zorgen dat de riem strak zit zonder te drukken.

De optimale vorm

De vorm van de fietshelm is afhankelijk van het gewenste toepassingsgebied. Als de fietshelm bedoeld is voor een zuigeling die op de fiets van een ouder in een kinderzitje zit, moet de rug van de helm worden afgeplat. De reden hiervoor is dat het hoofd van het kind comfortabel op de rugleuning van het kinderzitje kan rusten. Sportievere kinderhelmen zijn licht gericht op de voor- en achterkant van het hoofd, waardoor ze een meer aerodynamische vorm krijgen. Aan de voorzijde zijn ze vaak voorzien van een vizier, dat zelfs afneembaar kan zijn. Deze modellen zijn geschikt voor oudere kinderen die steeds meer van fietsen als hobby houden en die de sportieve stijl waarderen.

Extra veiligheid

Met name kinderhelmen zijn vaak voorzien van extra elementen om de veiligheid te verhogen. Een in het oog springend achterlicht trekt alle aandacht in het donker en is een zeer nuttige aanvulling. Reflectoren verhogen ook het zicht op de weg en het signaal naar andere weggebruikers: “Let op, ik rij hier! Idealiter worden deze zichtbaarheidselementen op de helm aangevuld met reflecterende kleding en knipperende accessoires.

Het zou comfortabel moeten zijn

Als de fietshelm erg oncomfortabel is of als er drukpunten zijn, dan zal je kind de fietshelm slechts met veel tegenzin dragen. Daarom is het belangrijk om er bij de aankoop van een kinderfietshelm voor te zorgen dat deze niet alleen strak maar ook comfortabel is. Het moet ook niet te zwaar zijn. Let bij de aankoop van een kinderhelm op het gewicht. Naast de verstelbare hoofdband zorgen verwijderbare pads voor een optimale pasvorm en verbeterd comfort. Idealiter zijn deze pads wasbaar. De riemen, die onder de kin gesloten zijn, zijn meestal ook gewatteerd. Bij sommige modellen kinderhelmen biedt een kniebeschermer extra veiligheid en comfort.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.